inforom

 

stirile infopro

anunturi gratuite

cultura

economie

divertisment

internet

presa

timp liber

social

18.06.2003

Economia germană stagnează / DW

Relatare semnată de Sabine Kinkartz, tradusă şi adaptată de Valeriu Lazăr.

Economia germană pare să-şi fi încheiat definitiv socoteala cu anul 2003: din sondajul efectuat de DIHK - Camera Germană a Industriei şi Comerţului - rezultă că, drept consecinţă a prognozelor nefavorabile privind conjunctura, firmele germane exprimă speranţe de afaceri la nivelul cel mai redus de zece ani încoace. În plus, Institutul HWWA de la Hamburg, unul din cei şase experţi importanţi în cercetări economice, şi-a redus marţi prognoza creşterii economice pe anul 2003 de la 0,7 la 0,0 la sută, dar continuă să exprime speranţe în viitorul apropiat, să distingă şansele unui avânt economic.

Conjunctura germană va atinge anul acesta doar un zero roşu - adică un deficit crescând - e de părere Camera Germană a Industriei şi Comerţului - şi tendinţa spre recesiune rămâne actuală, observă directorul ei Martin Wansleben. Citez: "Nu e previzibilă o reanimare a conjuncturii - cel puţin la începutul verii - şi economia germană rămâne în fază de stagnare." Potrivit sondajului efectuat de Camera Industriei şi Comerţului în peste 21.000 de firme, speranţele sunt la fel de slabe ca în anul de recesiune 1993. Doar 17 la sută se aşteaptă la afaceri mai bune decât în 2002. La ordinea zilei rămân lichidarea de locuri de muncă şi ezitările în privinţa investiţiilor, în plus teama că scade exportul, unicul factor de creştere economică. Ori acesta depinde mult de pieţele internaţionale. Situaţia actuală, cum o vede Martin Wansleben, citez: "Exportul german în Statele Unite şi în sfera dolarului e marcat de oarecare pesimism - din cauza parităţii majore a monedei euro - dar cel spre China şi statele esteuropene din pragul aderării la UE e mai optimist.

În spaţiul euro, factorul de influenţă e dezamăgirea speranţei în avântul conjunctural. Mai ales în Franţa, Italia şi Olanda - destinatarii unui sfert din exportul german - unde economia e deasemeni în stagnare." În interiorul Germaniei, Camera Industriei şi Comerţului distinge o primă stabilizare, încă ezitantă. În construcţii şi comerţ scade pesimismul, nu însă suficient pentru a genera o schimbare esenţială spre bine în piaţa forţelor de muncă. Firmele germane exprimă nesiguranţă îndeosebi în legătură cu condiţiile cadru ale politicii. După Martin Wansleben, aşanumita Agendă 2010 promovată de guvern nu reprezintă pentru ele semnalul unui avânt, cum ar fi necesar unei revigorări a conjuncturii şi pieţei muncii. Doar decizii clare în politica socială şi financiară le pot reda încrederea în viitor, în plus reducerea subvenţiilor şi reforma fiscală. Prin declaraţii şi propuneri frecvente pe aceste teme, discuţia publică e marcată considerabil de neîncredere, astfel că nu-şi fac efectul nici semnalele pozitive, rezultate din asemenea activităţi. În concluzie, Martin Wansleben revendică din partea guvernului - încă înaintea vacanţei de vară - puncte de reper clare şi hotărâte în sensul unor reforme veritabile.